O klubu

Jasenka Wolf Cvitak

Klub je osnovan 1987. godine pod vodstvom prof.dr.sc. Jasenke Wolf-Cvitak. Njezin cijeli život i rad povezani su s ritmičkom gimnastikom, a danas je počasna predsjednica kluba. Iako je cijeli radni vijek radila sa studenticama različitih fakulteta pokušavajući ih “zagrijati” za ritmičku gimnastiku kao jedan od oblika njihovog sportskog i rekreacijskog vježbanja, tek joj je rad na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao nositeljici katedre za ritmičku gimnastiku, omogućio da se svim snagama posveti promidžbi ovog lijepog sporta te da svoja znanja i iskustva iz trenerskog i sudačkog staža prenese studenticama, budućim nastavnicama.

Klub ritmičke gimnastike LEDA član je Zagrebačkog gimnastičkog saveza i Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Klub svake godine okuplja oko 200 djevojčica u dobi od 4 do 19 godina starosti koje se žele baviti ovim prekrasnim sportom. U klubu se djevojčice mogu baviti ritmičkom gimnastikom kao natjecateljskom ili rekreativnom aktivnošću.

Treninzi se održavaju na lokacijama:

Kineziološki fakultet
Horvaćanski zavoj 15, 10000 Zagreb

Osnovna škola Cvjetno naselje
Cvjetna cesta 17, 10000 Zagreb

Osnovna škola Ivo Andrić
Ul. Milovana Kovačevića, 10010 Zagreb

Osnovna škola Nikola Tesla
Ul. Ivana Matetića Ronjgova 67, 10000 Zagreb

Osnovna škola Alojzija Stepinca
Palinovečka 42, 10000 Zagreb

Dvorana u sklopu shoping centra Point (fitness Invictus)


Ukratko o ritmičkoj gimnastici

Prvo svjetsko (eksperimentalno) prvenstvo održano je 1963. godine u Budimpešti, a tek 1984. godine sport ritmička gimnastika ulazi u obitelj olimpijskih sportova i tako doživljava svoju potvrdu na olimpijskim igrama u Los Angelesu. Posebnost i prepoznatljivost ritmičke gimnastike je u vježbanju s rekvizitima, a to su vijača, obruč, lopta, čunjevi i traka. Osim utjecaja na razvoj motoričkih sposobnosti kod djevojčica (koordinacija, gibljivost, brzina, snaga, preciznost), ritmička gimnastika izuzetno pozitivno utječe na pravilno držanje tijela, kulturu pokreta, plesnost i gracioznost. U ritmičkoj gimnastici, natjecanja se odvijaju u individualnim i grupnim vježbama. Trajanje individualnih vježbi je od 1 minute i 15 sekundi do 1 minute i 30 sekundi, dok je trajanje grupnih vježbi od 2 minute i 15 sekundi do 2 minute i 30 sekundi.