KRG Leda

Klub ritmičke gimnastike Leda član je Zagrebačkog gimnastičkog saveza i Hrvatskog gimnastičkog saveza. Svake godine okuplja više od 300 djevojčica u dobi od 3.5 do 19 godina starosti koje se žele baviti ovim prekrasnim sportom. U klubu se djevojčice mogu baviti ritmičkom gimnastikom kao natjecateljskom ili rekreativnom aktivnošću (Programi kluba).

Treninzi se održavaju na sljedećim lokacijama:

Kineziološki fakultet
Horvaćanski zavoj 15, 10000 Zagreb

OŠ Dobriše Cesarića
Ksavera Šandora Gjalskog 29, 10000, Zagreb

Osnovna škola Cvjetno naselje
Cvjetna cesta 17, 10000 Zagreb

Osnovna škola Alojzija Stepinca
Palinovečka 42, 10000 Zagreb

Osnovna škola Ivo Andrić
Ul. Milovana Kovačevića, 10010 Zagreb

Dvorana shopping centra Point (2.kat), Invictus fitness


Ukratko o ritmičkoj gimnastici

Prvo svjetsko (eksperimentalno) prvenstvo održano je 1963. godine u Budimpešti, a tek 1984. godine sport ritmička gimnastika ulazi u obitelj olimpijskih sportova i tako doživljava svoju potvrdu na olimpijskim igrama u Los Angelesu. Posebnost i prepoznatljivost ritmičke gimnastike je u vježbanju s rekvizitima, a to su vijača, obruč, lopta, čunjevi i traka. Osim utjecaja na razvoj motoričkih sposobnosti kod djevojčica (koordinacija, gibljivost, brzina, snaga, preciznost), ritmička gimnastika izuzetno pozitivno utječe na pravilno držanje tijela, kulturu pokreta, plesnost i gracioznost. U ritmičkoj gimnastici, natjecanja se odvijaju u individualnim i grupnim vježbama. Trajanje individualnih vježbi je od 1 minute i 15 sekundi do 1 minute i 30 sekundi, dok je trajanje grupnih vježbi od 2 minute i 15 sekundi do 2 minute i 30 sekundi.


Povijest kluba

Jasenka Wolf Cvitak

Klub ritmičke gimnastike LEDA je osnovan 1987. godine pod vodstvom prof.dr.sc. Jasenke Wolf-Cvitak. Njezin cijeli život i rad povezani su s ritmičkom gimnastikom, a danas je počasna predsjednica kluba. Iako je cijeli radni vijek radila sa studenticama različitih fakulteta pokušavajući ih “zagrijati” za ritmičku gimnastiku kao jedan od oblika njihovog sportskog i rekreacijskog vježbanja, tek joj je rad na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao nositeljici katedre za ritmičku gimnastiku, omogućio da se svim snagama posveti promidžbi ovog lijepog sporta te da svoja znanja i iskustva iz trenerskog i sudačkog staža prenese studenticama, budućim nastavnicama.